Dia-wellness kenyér
- Könnyű
- noraboa60-90 perc
- 2020-11-241981.42 kcal/fő
1 főre | Érték |
---|---|
kcal: | 1981.42 |
kJ: | 8350.22 |
Szénhidrát: | 180.79 |
Amelyből cukrok: | 6.54 |
Zsír: | 51.99 |
Amelyből telített zsírsavak: | 5.26 |
Rost: | 110.09 |
Fehérje: | 131.09 |
Só: | 0.44 |
- 15gOlaj Lenmagolaj (általános)
- 7gélesztő Haas Natural instant
- 440gliszt DIA-WELLNESS LISZTKEVERÉK 50 %
- 60gliszt DIA-WELLNESS ZERO-6 LISZTKEVERÉK KONCENTRÁTUM-CH 7% ALATT
- 4gEnzim-mix
Elkészítés a megadott link alatt
Írok Nektek egy alap Kenyér receptet:
1kg liszt
20g só
30g zsiradék
50g friss élesztő
5g enzim mix
Kb.6dl langyos víz
Az alapanyagokat természetesen felezhető, negyedelhető.
A lényeg, hogy az összes alapanyagot tedd bele a dagasztó tálba, és inkább lágyabb tésztát dagassz, mivel a Dia-wellness lisztkeverékeknek elég magas a rost tartalma, így a pihentetéskor sok folyadékot szívnak magukba.
Aki kenyér sütő gépben szeretne sütni, célszerű elő dagasztást készíteni, konyhai robotgép segítségével! Erre azért van szükség, mert a kenyérsütő gépek fehér liszthez van kifejlesztve. A fehér lisztes kenyereket rövidebb ideig dagasztjuk, pihentetjük. Ezért kell az elő dagasztás!!
Ez úgy zajlik, hogy kimérjük az alapanyagokat, és addig dagasztjuk a konyhai robot géppel, míg a tészta összeáll, és elválik az edény falától. Majd mehet a kenyérsütőbe, és úgy kell beállítani a programot mintha most mérted volna ki az alapanyagokat, tehát a nulláról indulsz. Így sokkal szebb légiesebb lesz a Kenyér.
Akinek nincs kenyérsütő gépe, a kimért alapanyagokat kezdje el dagasztani a legalacsonyabb fokozaton, kb.3percig. majd a közepes fokozaton kb. 2percig. Ha kész, nem kell kivenni a dagasztó tálból a tésztát, hadd pihenjen pár percig, míg a tészta „meg nem mozdul”. Pontosabban mikor egy kicsit már megindul dagadni, akkor kell kivenni, és a nyújtó deszkára tenni.
Itt kézzel kicsit kinyomkodjuk a levegőt belőle, kis bucit formálunk, és a sima felülete legyen a deszkán, tehát fejjel lefelé fordítjuk. Ez azért kell mert újra pihentetni fogjuk kb. 10-15percig. Ez idő alatt az élesztő dolgozni fog, kicsit kelni fog a tészta, és ha a sima felülete lenne felül akkor repedne, és a formázásnál csúnya lenne, nehezebben is kelne, mert a sima felület vissza fogja.
Amikor kellően lazult a tészta, lehet formázni.
A lényeg, hogy még utoljára ki kell nyomni a levegőt a tésztából.
A tenyereddel kinyomod a levegőt, majd a tésztát úgy 2/3ig behajtod, rá nyomkodod és újra hajtasz egyet az aljáig, ismét össze nyomkodod a tésztát. Ekkor lesz egy kis kemény kenyér formájú tésztád. (a képek segítenek) Mivel én szeretem a magvas kenyeret megmutatom Nektek hogyan készítem el.
Egy tálba teszek langyos vizet, és bele teszem egy pillanatra a tésztát, majd utána a magvas tálba, így szépen a magvak ráragadnak.
Mehet kelni a tészta, de le kell kenni vízzel különben a tészta kiszárad és vastag kéreg lesz rajta! Kb. 35-40 percig kel meg a kenyér, bár mindig attól függ mekkora a súlya, milyen hőfokon keleszted. Az ideális hőfok úgy 30-32fok. Én nem javaslom letakarni, mert a konyharuha bele ragadhat, át veheti az öblítőszer illatát. Inkább egy nagyobb műanyag tálat tegyetek rá, hogy ne száradjon, és hogy melegben legyen.
Ha már meg kelt a Kenyér, fújjátok le vízzel és jó ÉLES KÉSSEL vágjátok be a tetejét.
Muszáj, hogy éles legyen a kés, mert akkor szebb a kenyér.
Majd előmelegített 200fokos légkeveréses sütőben (akinek nincs légkeveréses sütő, ott 220fokon) kb. 35 percig készre sütni. A 35perc, egy 570g nyers kenyérre vonatkozik, amiből kb. 500-510g lesz, sütés után teljesen kihűlt állapotban. Ha kisült a kenyér, még forrón fújjátok le vízzel, hogy a kéreg szép fényes legyen, és vissza puhuljon.
A kenyér vágást nagyon éles vizes pengélyű késsel végezzük, egy határozott mozdulattal!